LÅMØ/ÅM

 

LÅMØ og ÅM er viktige mål for alle svømmere i Norge

LÅMØ = Landsdel Årsklassemønstring
ÅM = Årsklassemesterskap

Fokus på LÅMØ-øvelser i ung alder fremmer ett allsidig fokus. I Tromsø svømmeklubb jobber vi for at unge våre utøvere skal kunne mestre alle stilarter. Dette er noe som vil være positivt for deltakelse på LÅMØ og dermed danne ett godt grunnlag for sterk utvikling videre.

Man kan delta i LÅMØ fra og med det året man fyller 11 år til det året man fyller 16 år.
For å delta i LÅMØ må svømmeren kvalifisere seg gjennom å svømme 5 øvelser å få de godkjente. Disse øvelse er følgende:

LÅMØ – Øvelser for 11 årsklassen (kvalifiseringsår= mens de er 10 årsklassen)
• 400 m fri
• 50 m butterfly
• 100 m bryst
• 100 m rygg
• 200 m medley

LÅMØ –øvelser 12 – 16 årsklassen( kvalifiseringsår = året før)
• 400 m fri
• 100 m butterfly
• 200 m bryst
• 200 m rygg
• 200 m medley
Kvalifiseringsperioden til LÅMØ Landsdel er ca 28. februar til ca 28. februar året etter. Året etter = det året LÅMØ avholdes.
De 24 beste i hver av klassene 13 år til 16 år vil være kvalifisert. For klassene 11 og 12 år holder det å ha gyldig påmeldingstid på alle de 5 øvelsene. Rangeringen til LÅMØ skjer gjennom sammenlagt poengsum fra de 5 LÅMØ-øvelsene. Gyldig påmeldingstid må være oppnådd på ALLE de 5 distansene.

Rangeringslistene ligger inne på medley.no
Rankinglista oppdateres fortløpende etter alle approberte stevner, men i tiden mellom LÅMØ og ÅM er listene på nettet fryst (tider fra stevner i denne perioden registreres allikevel og legges ut etter ÅM i juni)

11-års klassen er med i kvalifiseringen, selv om kvalifiseringsperioden hovedsakelig foregår i det året de er 10 år hvor de ikke har resultater registert offentlig og ikke blir rangert. Tidene de svømmer på approberte stevner vil da ikke bli offentliggjort før de er i 11-årsklassen altså; rangeringslister for 11 års klassen vil bli klar 1. januar det året LÅMØ arrangeres.

LÅMØ
I Norge avholdes LÅMØ i 5 landsdeler, vi i TSK tilhører Nord sammen med alle svømmeklubbene i Nordland, Troms og Finnmark. Stevnet går av stabelen arrangeres fredag til søndag i uke 11 (mars) og arrangeres på samme dag og klokkeslett i alle landsdelene. Stevnet går ofte uken etter vinterferien og TSK vil tilrettelegge for at alle kvalifiserte vil kunne få trene også i vinterferien. Alle deltakerene må delta i alle LÅMØ øvelsene under stevnet. Det deles ut gull, sølv og bronse i hver klasse for hver øvelse. I tilegg deles det ut en sammenlagtpremie for 1 – 6 plass i hver årsklasse. Sammenlagtrangeringen gjøres etter Fina poeng hvor alle 5 øvelser teller. 11 og 12 årsklassen får i tillegg deltakerpremie.

ÅM
LÅMØ gjelder som direkte kvalifisering til ÅM (Årsklassemesterskap) for årsklassene 13-16 år.
Etter at LÅMØ er avsluttet lages en nasjonal rangeringsliste for alle 11 og 12 åringene. De tre beste 11- og 12-åringene på landsbasis vil få tilsendt diplom fra NSF.
For 13-16 årsklassene er de 30 beste i hver klasse (landsbasis) kvalifisert, altså 30 av hvert kjønn i hver årsklasse. Rangeringen skjer etter totalsummen som ble oppnådd på 5 øvelser under LÅMØ. LÅMØ-resultatene benyttes som rangeringstid for alle øvelser i ÅM bortsett fra på 200m IM. 200 IM er siste øvelse på ÅM og det heatlistene settes opp etter hvor man ligger ann sammenlagt etter de 4 første øvelsene. Er du topp 6 svømmer du da i siste heat uavhengig av hva din personelige rekord på 200 IM er. ÅM arrangeres i pinsehelgen i juni hvert år.

Tweeter button Facebook button