apr 242020
 

Tidligere denne uken snakket jeg (Magnus) og Ingrid om oppfølging av utøvere og trening i disse koronatider. Ingrid fortalt at hun ofte “svømmer i hodet” i og med at hun med sin sykdom ikke bestandig har anledning til å svømme i vannet. Hun lurte på om jeg ønsket at hun skulle lage en tekst hvordan hun svømmer mentalt, og det ville jeg selvsagt. Jeg utfordret henne i tillegg på å lage en liten video for å enkelt forklare dette.

Svømming uten basseng
Av vår eminemte utøver og trener Ingrid Thunem

Jeg svømmer 2000 meter hver dag uansett om bassenget er stengt eller åpent. Dette er noe jeg har gjort hele min svømmekarriere. Dette har jeg ofte gjort i kombinasjon med vanntrening, men i perioder har jeg vært flere måneder uten å kunne trene i vannet. Når treningsforholdene blir annerledes, handler det om å være løsningsorientert. Det er flere ganger jeg har hoppet ut i bassenget etter flere måneder i en sykehusseng og treneren har stått målløs på kanten: «Hvordan kan du ha så god teknikk og god vannfølelse etter flere måneder på kanten?»

Dette er et spørsmål jeg vil tro mange stiller seg i disse dager.

På grunn av korona får de færreste av oss trent som vi pleier. Facebook og Instagram er fullt av inspirerende videoer av svømmere som trener alternativ styrke, basis og kondisjon. Jeg skal slå et slag for mental svømmetrening, det er hemmelighet bak min suksess i bassenget. Jeg har i hele min karriere gjort mye mental trening, men det særegne som jeg begynte med etter råd fra Olympiatoppen var mental svømme trening. Så hvordan gjør jeg det?

Start med å legge deg på en matte i ønsket stilling, du skal ligge behagelig, men ikke slik at du sovner.

Jeg pleier å begynne med å se for meg at jeg ruller inn til bassenget, tenk på hvordan det lukter i svømmehallen, hvordan den varme luften slår mot deg og den deilige lyden av vannet som slår mot banetauene.

Jeg ser for meg tavla og ser for meg at treneren går gjennom programmet.

Jeg tenker på hvordan badehetten føles mot hånda og følelsen av å ta den på.

Jeg ser for meg at jeg gjør meg klar for å hoppe ut i vannet, 200 meter crawl oppvarming. Jeg kjenner det rykker litt i hele kroppen når jeg treffer min varme hud mot det kalde vannet og følelsen jeg får av det.

Jeg ser for meg hvordan jeg svømmer crawl, jeg tenker på pusteteknikken, og kjenner følelsen av hånden som treffer vannoverflaten. Jeg ser for meg hver meter og hva jeg gjør. Lengdene tar like lang tid å svømme mentalt som fysisk.

Jeg svømmer de ulike svømmeartene og ser for meg at jeg øver på start og vending.

Om det hjelper kan du ta på badehette og briller, i starten beveget jeg noen gang kroppen litt for at den skulle huske bevegelsene etter hvert som du øver vil det bli lettere å lettere.

Se for deg at du svømmer perfekt, tenk på alle detaljer å ha en indre dialog med deg selv der du repetere beskjedene du vanlig får fra treneren din på kanten. Lange armtak, linjeholdning, aktive beinspark, se for deg hver miste detalj som et mentalt bilde.

Dette krever litt øvelse og det går kanskje ikke så bra i starten, men da prøver du på nytt. Som fysisk trening er også mental trening noe kroppen må bli vant til. Begynn med korte økter 200-400 meter og øk etter hvert som du føler du blir bedre. Start med få og enkle arbeidsoppgaver, legge deretter på flere ting

Det kommer en tid der vi er tilbake i bassenget igjen sammen, det gleder jeg meg til. Husk det er lov å synes at denne perioden er tung, men du er ikke alene, vi er alle sammen i samme båt. Til vi sees igjen på Tromsøbadet, vit at jeg heier på deg!

Tweeter button Facebook button